De BassBoxen


Een BassBox is een elektrische luchtpomp die precieze stootjes wind in fluiten pompt, waardoor ritmisch interessante klanken ontstaan. In tegenstelling tot de verwachting klinken er geen bassen uit de BasBoxen, maar hoort men ritmisch overblazende bamboefluiten die hun wind krijgen van de krachtig bewegende basluidsprekers.

Het ontwerp van de BassBox

BassBoxen zijn processoren, ze veranderen elektronica via winddruk, opgewekt door laagfrequente 'geluiden' uit de basspeaker, in klank. Dit is een niet eerder vertoonde en principieel andere wijze van fluitaanblazen. Maar ook het speciale gebruik van elektronica om klank op te wekken is ongehoord.

Zo'n installatie is er nog nooit geweest. In de BassBoxen verbinden wij twee werelden met elkaar die tot nu toe gescheiden waren. De snelle 'fijnstoffelijke' elektronica wordt vergroot naar het niveau van de veel tragere 'grofstoffelijke' aerofonen.

Zodra de conus van zo'n luidspreker naar voren beweegt klinkt de voorste fluit, terwijl de achterste fluit een beetje wind naar binnen zuigt.

Zodra de conus naar achteren beweegt werkt het andersom. Dat verklaart het percussieve karakter van de klank, het is een constant in- en uitademen, een razensnel hijgen door de fluitmonden. Op deze manier ontstaan er prachtig genuanceerde klankcombinaties in de fluiten. De ritmische patronen kunnen heel subtiel verschuiven, maar een strakke beat is ook mogelijk.


We hebben de bamboefluiten uiterst gevoelig gemaakt voor snelle en kleine drukverschillen. Er ontstaan 'schone' ruisvrije klanken waarmee het anders componeren is dan met het reguliere materiaal.

Met de Pulsor, een soort analoge synthesizer zonder toetsen en presets (ontwerp Jo Scherpenisse), geneert de speler pulsen, die via twee zware gelijkstroomversterkers (ontwerp Jo Scherpenisse) naar de basluidsprekers worden gestuurd. Daar ontstaan per BassBox twee fluitklanken, in totaal dus vier, die enigszins met elkaar verbonden zijn.één BassBox (links) met op de voorgrond de Pulsor en mengtafel


Voor de versterking van de fluitklanken sturen vier minimicrofoons (DPA 4061) met adapters (DPA DAD 6001) hun signaal via de digitale mengtafel naar twee stereo eindversterkers (Vincent SP331), die onder de BassBoxen zijn geplaatst. Van daaruit lopen korte snoeren naar de luidsprekers (JJA F99 130 mm single cone full range).


- - - - > meer informatie over de BassBox


De BassBox cd:

BassBox cd