Comparser


- ComParser is een computerprogramma voor timbre-herkenning, ontwikkeld binnen Schreck. -

ComParser

Het Schreck Ensemble is niet een gewoon ensemble, Schreck Assembly is niet een gewone improvisatiegroep. We geven niet alleen uitvoeringen, maar wij houden ons ook bezig met klankexperimenten en het bedenken van instrumenten en computerprogrammatuur. Het doel is om onze uitvoeringen en performances nog uitzonderlijker en spannender te maken.

Het spannendst is als de computers en live-elektronica net zo flexibel in timing en nuancering zijn als de akoestische instrumenten. Dat is helaas niet het geval, maar de behoefte om de computer te laten meespelen met de musici en dus te laten herkennen in welk gedeelte van het stuk we nu zijn, leeft dan al sinds 1992 binnen het Schreck Ensemble. Eigenlijk al sinds de uitvoering van 'Wire Movements' voor Basklarinet en Interactieve Computersystemen zoeken we naar 'oren voor de computer'.

Alle reeds bestaande apparatuur en programmatuur hebben we uitgeprobeerd en ze voldeden niet aan onze eisen. Dat is de reden dat we besloten hebben dat we zelf iets moesten maken, en is software-ontwikkelaar Pieter Suurmond in 1999 begonnen zelf een programma te schrijven om zo dichter bij ons ideaal te kunnen komen. Dit is ComParser geworden, een programma dat herkent waar we in een uitvoering zijn door het huidige spel te vergelijken met vroegere uitvoeringen, een programma met een ingebouwde intelligentie. Hiertoe heeft Pieter zogenaamde 'neurale netwerken' gecreeerd die alles vergelijken: tonen zowel als klanken. Hiermee kan ook muziek gevolgd worden die niet aan noten of een partituur gebonden is, zelf improvisatie kan het aan.

De eerste succesvolle versie van 2002 is gebruikt in de voorbereidingen van de uitvoering van 'Poemi Eterni', en is sindsdien steeds verder verbeterd en uitgebreid. Beschrijving
De technische informatie over dit programma is beschikbaar op de site van Pieter Suurmond, vanwaar men ook het programma en de 'source-code' gratis kan downloaden.
ComParser als 'external' in het eveneens gratis verkrijgbare PD


- - - >naar Pieters webpagina
- - - >naar ComParser-pagina op Pieters Wiki
- - - >naar de Laboratorium Index