Schreck Laboratorium: Stratifier


De behoefte om elektronische apparatuur en computers te bespelen als waren het echte muziekinstrumenten bestaat al lang. Binnen Schreck is er door Arie van Schutterhoef het initiatief genomen om nu eens echt zo'n elektronisch instrument te ontwikkelen en bouwen. Dit idee is als onderdeel van het project 'De Dag' gerealiseerd en wij hebben de 'Stratifier' gebouwd. Van Schutterhoef is van dit instrument de eerste en enige bespeler.

De Stratifier ziet er uit als een eenvoudige platte houten doos met aan de bovenkant 12 aanraakvlakken voor het spel. Hoewel uiterlijk simpel is de techniek, verscholen in de houten doos, zeer geavanceerd. Wij omschrijven de Stratifier als een multi-dimensionaal muziekinstrument, wat wil zeggen dat de bespeler continu de controle heeft over 16 outputs. Hiermee controleert hij de klank-genererende/-muterende software in de computer. Op dit moment is dit hoofdzakelijk 'SuperCollider', maar ieder ander programma is mogelijk.
bovenaanzicht met de 12 aanraakvlakken

Arie van Schutterhoef de Stratifier bespelend

De Stratifier kan zeer spectaculair klinken, maar net zo goed zeer genuanceerd. In vele concerten van het Schreck Ensemble en Schreck Assembly wordt dit instrument toegepast. Zoals in de theaterproductie 'Nuctemeron', of de improvisatie 'Ruba-da-aero'.

- - - > naar de 'Stratifier'-website voor meer uitleg en opnames.